Uncategorised

Fotoboek Thuis. Nederland in coronatijd.

Fotoboek “Thuis. Nederland in coronatijd” haalt positieve boodschap uit negatieve tijd.

FotoBoekThuis

De intelligente lockdown in maart jl. was aanleiding voor fotograaf Ton Bennemeer om binnenblijvers bij hun voordeuren te fotograferen. Dat resulteerde uiteindelijk in 75 sprekende foto’s, waarbij het schrijverscollectief De Schrijfjuffers de bijbehorende verhalen optekende. Een uniek koffietafelboek over hoe iets negatiefs ook positieve en waardevolle elementen kan bevatten.

 

Op 15 maart 2020 begon in Nederland de intelligente lockdown. Restaurants sloten, vliegtuigen bleven aan de grond, de lichten doofden in scholen, sportkantines en kantoren. Festivals werden tot verboden gebied verklaard. Nederland ging op slot en thuisblijven werd de norm. 

Wat als thuis een verplicht toevluchtsoord wordt?
Thuis is de bijzondere plaats in ieders leven, want precies daar ben je ‘thuis’. Synoniemen voor thuis zijn onder andere behaaglijk, familiair, gezellig, huiselijk, innig, knus, persoonlijk en vertrouwd. Woorden met een overwegend positieve lading. Maar wat als thuis een verplicht toevluchtsoord wordt en je vierentwintig uur per dag op elkaars lip zit? Of dat thuis ineens een gedwongen isolement is, omdat je tot de kwetsbare ouderen of zieken behoort? Staat thuis dan nog steeds gelijk aan gezellig?

Het deurkozijn als metafoor voor de inperking van onze bewegingsvrijheid
En voor veel mensen betekende het thuis zitten ook dat ze geen werk meer hadden. Fotograaf Ton Bennemeer zag zijn opdrachtenmap slinken. In plaats van op de bank te gaan zitten Netflixen, besloot hij actie te ondernemen. Hij pakte zijn camera en fotografeerde de binnenblijvers bij hun voordeuren. Op gepaste afstand uiteraard. Met het deurkozijn als passe-partout en beeldende metafoor voor de tijdelijke inperking van onze bewegingsvrijheid.

<Klik op de foto voor een Voorbeeld van Thuis 2020>

Lees meer: Fotoboek Thuis. Nederland in coronatijd.

Kerk open - klokken luiden als hart onder de riem

Klokken luiden als hart onder de riem

Het coronavirus raakt ons allemaal persoonlijk en sociaal. Veel plaatsen waar we elkaar dagelijks ontmoeten zijn gesloten. Sociale contacten staan hierdoor onder druk, terwijl we daar juist nu behoefte aan hebben.

Als een teken van bemoediging en hoop voor iedereen zullen op de komende woensdagen van 19.00-19.15 uur de kerkklokken geluid worden. De kerkklokken roepen ons op er voor elkaar te zijn over sociaal isolement heen. En in alle mogelijke vormen steun te geven aan allen die ziek zijn, aan huis gebonden, en aan allen die zich dag en nacht inzetten voor de gezondheid en veiligheid van mensen. Ook in onze dorpen.

Namens de Protestantse Gemeente Ellecom-De Steeg,

Ds. Gert Jansen

Nextdoor De Steeg

Volg het sociale netwerk Nextdoor De Steeg.
Nextdoor is het besloten, sociale netwerk voor jou, je buren en je buurt. Het is gratis, probeer het uit: https://nextdoor.nl/

- Tips en aanbevelingen
- Gratis en te koop
- Evenementen
- Buurtpreventie en veiligheid
- Gevonden en verloren

 

Speeltuin De Speelhoed

Onlangs zijn er in de speeltuin De Speelhoed aan de Vingerhoed door de gemeente nieuwe speeltoestellen geplaatst. Een mooie veerwip en een klim- en duikeltoestel worden, naast de bestaande glijbaan en de mandschommel al flink gebruikt.
Er was echter nog een probleem: de 40 jaar oude picknicktafel was ook aan vervanging toe, maar aangezien dat geen speeltoestel is, was daar geen budget voor........

De Huurdersvereniging Rheden (HVR) bracht uitkomst!
Er bestaat het Veluwefonds, dat voor buurten voorzieningen financiert en een aanvraag voor een nieuwe tafel werd dan ook snel gehonoreerd.

Eind juli werd de tafel officieel in gebruik genomen met het bevestigen van een plaatje op de tafel met de tekst: "deze bank is aangeboden door de huurdersvereniging Rheden".

Wij zijn er erg blij mee en hopen dat vaders en moeders met hun kroost een gezellige tijd in de speeltuin mogen beleven.