Op 4 mei a.s.organiseert het Comité,in samenspraak met de Gemeente Rheden,weer de jaarlijkse herdenking bij het monument op het Rozenbos. Op deze dag staan wij samen met onze kinderen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog,hier in Rheden en in heel Nederland. Onder het meerjarenmotto “Geef vrijheid door”,vraagt het Nationaal Comite dit jaar ook aandacht voor vluchtelingen en de universaliteit van verdragen .Zij legt hierin de relatie tussen vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen nu.Vrijheid staat onder druk, ook vandaag de dag.Als gevolg van de conflicten in landen als Syrië,Afghanistan en Eritrea zijn miljoenen mensen op de vlucht.

Ze zoeken in Europa en dus ook in Nederland veiligheid en vrijheid.De opvang van zoveel mensen roept soms gevoelens op vanonzekerheid en zet ons voor nieuwe uitdagingen. De aanslagen in Parijs en Brussel onderstrepen nog eens hoe belangrijk de waarde en betekenis van vrijheid,democratie en rechtstaat zijn.

Zoals ieder jaar leveren veel inwoners van de gemeente Rheden een bijdrage aan de plechtigheid.Burgemeester Petra van Wingerden-Boers en een aantal wethouders zijn aanwezig. Het Rhedens Fanfare Corps treedt op, evenals het Dierens Mannenkoor. Irma de Vries blaast op trompet de “Taptoe”(het eresaluut aan de doden). Scoutinggroep “de Rhedense Pioniers”is zoals ieder jaar behulpzaam. Er zijn wederom 2 Stille tochten waarmee de herdenking feitelijk begint.Vanuit de Steeg start deze vanaf de ingang Rhederoord/Parkweg en de tocht vanuit Rheden begint bij de muziektent aan de Veerweg.Beide tochten starten om 19.20 uur!

De declamatie wordt dit jaar voorgedragen door ds.Frans Ort uit Dieren met het gedicht “Vrijheid”van Marion Bloem.

De eerste krans wordt namens het Comité 4 en 5 mei gelegd door mevrouw van de Knaap,voorzitter de “Stichting De Dierense Sjoel”en Mevrouw ten Cate,voorzitter “Liberaal Joodse Gemeente Gelderland”.

Namens de gemeente Rheden wordt de krans gelegd door burgemeester mevrouw P.M.van Wingerden-Boers en wethouder Constans Pos. Diverse organisaties uit de gemeente Rheden leggen vervolgens kransen en bloemen.

Tijdens de plechtigheid zingt het Dierens Mannenkoor “Tijdwens”van J.Zijlstra en speelt het Rhedens Fanfare Corps koraalmuziek. Na de krans-en bloemlegging houdt mevrouw van Wingerden-Boers,burgemeester van de gemeente Rheden,een toespraak. Na het slotwoord wordt de bijeenkomst afgesloten met een defilé langs het monument door alle aanwezigen.

De volgende boeken zijn uitgekomen over de Tweede Wereld Oorlog in de gemeente Rheden:

                   -- “Verborgen in Velp”, nooit vertelde verhalen over moed,verzet en onderduikers,door Gety Hengeveld.

                   -- “Oorlog aan de Veluwezoom”,Dieren,Ellecom,Laag-Soeren en Spankeren,door Wencel Maresch.

                   -- “Herinneringen aan de bevrijding van Rheden, 16 april 1945”,door Kees Beumer,Hans Rijnbende en Wim van Giessen.

Deze boeken zijn nog te koop in de boekhandels in Velp,Rheden en Dieren.
Meer gegevens en informatie over de Tweede Wereld Oorlog in Rheden zijn te vinden op de website www.comite4meirheden/ en op www.facebook.com/4en5meiComiterheden.